Facings

Facings zijn dunne tandkleurige schildjes die op de tand geplaatst worden om afgebroken hoekjes of verkleuringen te maskeren.  

Met facings kan men ook kleine standcorrecties doen of spleetjes tussen de tanden wegwerken. 

Een facing is esthetisch en voelt aan als een eigen tand.

Er zijn twee soorten facings: composiet of porselein. De composietfacings worden rechtstreeks op de tand aangebracht terwijl porseleinen facings door een gespecialiseerde tandheelkundige technicus in het tandlabo worden vervaardigd.

Vraag gerust meer uitleg aan uw tandarts.

Wat zijn composietfacings?

Samen met ons kiest u de kleur uit die het best bij uw gebit past. Eerst maken we ruimte voor de facing door een dun laagje van de tand af te slijpen. Vervolgens wordt de tand behandeld met een etsend materiaal en wordt de composiet op de tand gekleefd en uitgehard met UV-licht. Daarna worden de ruwe facings bijgeslepen in de gepaste vorm en tevens gepolijst.

Voor een mooi volledig resultaat zijn verschillende behandelzittijden noodzakelijk.

Onderstaande foto's tonen 2 voorbeelden. De beginsituatie toont telkens heel donkere gebitselementen. De vraag naar een meer esthetische oplossing werd beantwoord door het plaatsen van composietlaagjes op de tanden. 

Alles gebeurde onder lokale lichte verdoving. Dit in een drietal zittijden van ongeveer 1,5 uur.

Voorbeeld 1

Foto 1: De beginsituatie.
 
Foto 2: Na het aanbrengen van de composietlaagjes. 

 

Voorbeeld 2

Foto 1: De beginsituatie.
 
Foto 2: Na het aanbrengen van de composietlaagjes.

 

Wat zijn porseleinen facings?

Bij een porseleinen facing of veneer (ook wel: schildje, facet, of schaaltje) wordt zoals bij de composietfacing een laagje van de tand afgeslepen. Hiervan wordt een afdruk genomen, meestal digitaal, en doorgestuurd naar het tandlabo. De gespecialiseerde tandtechnicus maakt aan de hand van de tandafdruk een porseleinen facing. 

Gezien de laminaten in het porselein licht doorlatend zijn, zorgt dit voor een natuurlijke uitstraling op de geplaatste tanden. 

Deze porseleinen facings worden met een speciale lijm op het tandoppervlak geplaatst, zoals hieronder getoond op het schema.

Voorbeeld

Foto 1: Beginsituatie.
 
Foto 2: Situatie na het plaatsen van de porseleinen facings.
Fronttanden vervangen door implantaten
Molaren vervangen door implantaten
De volledige brug op implantaten
Porseleinen kronen op eigen tanden
Esthetische behandelingen
Behandelingen bij tandslijtage
Digitaal scannen van implantaten